مزایا : وزن سبکی نسبت به همتایان فایبرگلاس خود دارد و مانند نوع فلزی سنگین نمی باشد، سهولت در حمل و نقل باعث شده تا در سفر و تفریحات آبی به راحتی به کار گرفته شود، امکان استفاده چندین نفر بر اساس نوع، رفع عیب به صورت ساده، تنوع بسیار در طراحی و رنگ آمیزی، ماهی گیری آسان، قیمت مقرون به صرفه، قابلیت نصب موتور، حجم کوچک بسته بندی، باد شدن از چند قسمت مختلف که ایمنی را روی سطح آب را تضمین میکند، استفاده از پی وی سی چند لایه و مقاوم که باعث استحکام بدنه میشود، سرعت مانور بالا، نشیمنگاه نرم و راحت حتی در شرایط بد جوی از ویژگی های این محصولات است.
معایب : استحکام کمتر به نسبت همتای غیر بادی، احتمال سوراخ شدن در صورت برخورد به موانع تیز، امکان برگشتن قایق در مواقع توفانی بودن دریا و یا استفاده از موتور غیر مناسب، نیاز به شارژ باد با گذشت زمان.
تاریخچه قایق به زمان های خیلی دور بر میگردد و انواع مختلفی دارند. مهم ترین آن که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم، قایق بادی است که چند سالی است در بین طبیعت گردان و ماهی گیران حرفه ای محبوب شده است. شروع پیدایش مدل های اولیه آن به سال 1838 بر میگردد و بعد از آن پس از غرق شدن کشتی تایتانیک و احساس نیاز شدید دریانوردان به یک قایق سبک، کم حجم، و راحت حس شد به همین دلیل مدل های اولیه قایق بادی رسما وارد دنیا شد. پس از آن نیز در جنگ جهانی دوم به صورت گسترده توسط ارتش ها دو طرف جنگ مورد استفاده قرار گرفت. سپس بعد از آن نیز مورد استفاده عموم قرار گرفت و به یک وسیله تفریحی تبدیل شد. قایق های بادی مدل های بسیاری تشکیل شده اند. در برخی از آنها میتوانند حتی یک خودرو را حمل کنند، یا مسابقه بدهند.
قایق های بادی دارای چند مدل هستند مانند رفت، کایاک، پارویی که البته در مدل پارویی و رفت می توانید از موتور یا پارو بسته به انتخاب خودتان استفاده کنید. توجه داشته باشید که بیشتر مناسب آب های آرام بوده و استفاده از آن در دریا، رودخانه و . . . که خروشان هستند به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
قایق های رفت بیشتر مناسب دریاچه و استفاده های سریع هستند، باید همراه آن یک موتور نیز تهیه کنید و از یک سواری روی آب با سرعت لذت ببرید. در مدل های پیشرفته این محصول در کف آن از آلمینیوم استفاده شده که استحکام بالایی دارند و مناسب گشت های ساحلی یا قایق نجات کشتی می باشد. البته همراه بیشتر مدل های آن پارو نیز وجود دارد تا در صورت از کار افتادن موتور یا هر مشکل دیگری بتوانید از آن استفاده کنید. حتی برای قواص ها نیز میتواند گزینه ای مناسب باشد زیرا دور قایق طنابی تعبیه شده تا بتوانند خود را به آن گیر انداخته و بر روی آب شناور بمانند.
قایق های پارویی بیشتر مناسب گردش و تفریح های خانوادگی بوده و قیمت بسیار ارزان تری نسبت به باقی مدل ها دارند. با یک کیت ساده قابلیت اتصال موتور را نیز دریافت می کنند و البته با پارو نیز می توانید به راحتی با آن به گشت گذار بپردازید. توجه داشته باشید در جاهایی که آب خروشان است به هیچ عنوان استفاده نکنید زیرا این قایق ها برای مقاومت در برابر سنگ های تیز و فشار آب ساخته نشده اند و امکان صدمه دیدن شما وجود دارد. حتما در زمان استفاده این مدل قایق های بادی از جلیقه های نجات استفاده کنید.
کایاک ها مناسب ورزشکاران بوده و قابلیت اتصال موتور برقی یا بنزینی را ندارند. میتوانید همراه دوست یا همسر خود در دریاچه و آب های آرام (( سد، تالاب، رودخانه عریض آرام )) به ورزش بپردازید. اکثر مدل ها دارای یک توری برای نگهداری از وسایل سرنشین بوده و از صندلی های مخصوص بهره می برند که بسیار راحت می باشند. البته توجه داشته باشید مناسب رودخانه های خروشان یا دریا نمی باشند و با مدل فایبرگلاسی بسیار تفاوت دارند.
اگر شما در کنار ساحل دارای مجموعه رفاهی هستید یا قایق کرایه می دهید، قایق بادی می تواند یک انتخاب عالی برای شما باشد چرا که از قیمت بسیار پایینی برخوردار بوده ( نسبت به فایبرگلاسی و چوبی ) و در صورت خرابی به راحتی تعمیر می شوند. البته در این مورد ما قایق جیمینی را به شما پیشنهاد می کنیم چراکه از کف آلمینیوم یا فایبرگلاس بوده و تا 30 اسب بخار میتوان موتور بر روی آن نصب و استفاده کرد. به راحتی قابل حمل می باشد و شما دیگر نیاز ندارید نگران جذر و مد آب باشید، هر زمان که نیاز داشته باشید می توانید باد آن را خالی و به جای دیگر منتقلش کنید. در اصطلاح به این نوع قایق های بادی ( رفت ) می گویند و مخصوص سرعت بالا و نصب موتور ساخته شده اند ولی با پارو زدن نیز می توان از این قایق بادی استفاده نمود.
ویژگی اصلی محصولات بادی کم حجم بودن و سبک تر بودن در نتیجه حمل نقل آسان آن است. شما می توانید بدون نیاز به یدک کش برای قایق چوبی یا فایبرگلاسی خود، به سمت هر دریا و سد که خواستید حرکت کنید و به تفریح، ماهی گیری و ورزش بپردازید. در برخی مدل می توانید سایبان بر روی آنها نصب و خود را از شر اشعه های مضر آفتاب حفظ کنید. البته توجه داشته باشید همراه این محصولات حتما جلیقه نجات به اندازه کافی تهیه کنید، زیرا حادثه خبر نمی کند.