چادر مسافرتی اتوماتیک، فنری، عصایی و کاربرد انواع آن در سفرهای کمپینگ
در این مطلب انواع چادر مسافرتی را بررسی کرده و با دسته بندی های مختلف آن بیشتر اشنا می شویم. هرکدام از مدل های این محصولات را با نگاهی دقیق تر ارزیابی می کنیم و در رابطه با موارد مصرف آن صحبت خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید تا با دیدی جزئی تر، لیستی از تمامی امکاناتی که یک چادر در اختیار ما قرار خواهد داد را به شما ارائه نمائیم.
چادر مسافرتی یکی از ضروری ترین و مهم ترین وسایلی می باشد که افراد در هنگام سفر مخصوصا به دل طبیعت به آن احتیاج پیدا خواهند کرد. در این مطلب قصد داریم تا با انواع این وسایل مهم آشنا شد و اشکال مختلف و کارکرد های آن را برایتان به تفصیل شرح دهیم.
استفاده از چادرمسافرتی مدت های زیادی است که در بین مردم رواج پیدا کرده است. این وسیله تا مدت ها توسط نیروهای نظامی کشورهای مختلف استفاده شده است و همچنان نیز از آن استفاده می شود. در زمان دوران سیاه اروپا، ارتش بریتانیا از این وسیله برای استراحت لشکریان خود در زمان جنگ استفاده کرد. علاوه بر مقاصد نظامی اصولا چادر کاربرد های دیگری نیز دارد. به طور کلی هر کجا که به سرپناهی موقتی برای در امان ماندن از نیروهای طبیعی نظیر تابش مستقیم آفتاب، باران و یا گرد و خاک نیاز بود می توان از این وسیله بهره برد. امروزه چادر هایی با ابعاد بسیار بزرگ همچنان در سیرک ها، پارک ها و ... کاربرد داشته و بهترین گزینه برای اقامتی موقتی و ایجاد یک سرپناه محسوب می شوند.
اما به طور مشخص چادر مسافرتی امروزه یکی از مهم ترین تجهیزات سفر محسوب شده و برای کسانی که زیاد سفر می کنند وسیله ای مهم و ضروری به حساب می آید. طبیعت گردها یا کمپرها، ماهیگیران، هایکر ها و تمامی افرادی که به نوعی در طول مدت فعالیت خود نیاز به یک سرپناه داشته باشند از جمله مشتریان این چادر ها به شمار می روند. اما نکته این جا است که با پیشرفت تکنولوژی و تنوع طراحی و کیفیت ساخت در این محصولات، باید با توجه به فعالیت خاص خود این محصول را انتخاب کرده و خریداری نمائید. بیایید با هم نگاهی به انواع چادر مسافرتی انداخته و با خصوصیات و ویژگی های هرکدام آشنا شویم تا با توجه به نیاز خود انتخابی درست تر و راحت تر داشته باشید.
چادر مسافرتی بر اساس شکل ظاهری و نوع طراحی به چندین دسته تقسیم می شود که هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند.
دسته بندی های این محصول را بر اساس ظاهر آن ها می توان به این ترتیب نام برد:
1. مدل هرمی
2. مدل خط الراسی
3. مدل تونلی
4. مدل ژئودزیک
5. مدل گنبدی
مدل هرمی از قدیمی ترین انواع چادر مسافرتی به حساب می رود که در ظاهر شبیه به یک هرم است. سرخپوستان و بومیان آمریکا خانه های خود را به شکل هرمی ساخته و تمدن خود را بر اساس آن بنا نهادند. ظاهر کلاسیک این مدل هم چنان نیز طرفدار داشته و افرادی هنوز این مدل چادر ها را ترجیح می دهند. ستون در این مدل معمولا در وسط چادر قرار می گیرد و پوشش چادر بر روی آن می باشد. مدل خط الراسی اما از 2 ستون تشکیل شده است که به وسیله یک ستون افقی به هم متصل می شوند. بسیاری از انواع چادر ها به این شکل طراحی می شوند اما ضعف این مدل عموما وزن بسیار بالای آن ها می باشد. البته این وزن بر ثبات چادر نیز افزوده و هر بادی نمی تواند به راحتی ان را تکان دهد. اما 3 مدل باقیمانده این روزها بیشتر کاربرد داشته و شرکت های تولید کننده چادر بیشتر روی خوش به آن نشان داده اند. مدل تونلی معمولا ارتفاع کمی داشته و به شکل یک تونل ساخته شده است. این مدل از چادر برای سفرهای تک یا دو نفره مناسب می باشد و با اینکه فضای سر و ارتفاع زیادی در اختیار شما قرار نمی دهد اما از فضا بهترین استفاده از فضا را کرده و بسیار سبک می باشند. نا گفته نماند چادر های تونلی با سایز های بزرگ تری نیز وجود دارند که برای استفاده تعداد بیشتری از افراد طراحی شده اند و قاعدتا فضای بزرگتری نیز داشته و ارتفاع آنها ممکن است به بیش از 2 متر نیز برسد. مدل گنبدی اما بیشترین استفاده و محبوبیت را در بین مردم داشته و به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. آخرین مدل از انواع چادر مسافرتی بر اساس شکل ظاهری، مدل ژئودزیک می باشد. این مدل بسیار شبیه به مدل گنبدی است اما تفاوت هایی در ساختار و محل قرارگیری ستون ها دارد. چادر های ژئودزیک همان مدل گنبدی است که 2 ستون اضافه بر روی ستون های قبلی آن اضافه شده است تا علاوه بر ایجاد ساختاری محکمتر، پوشش پارچه ای کمتری بدون پشتیبانیِ ستون ها باقی مانده باشد. این نوع از چادر ها در برابر باد و شرایط جوی نا مناسب بسیار مقاوم تر هستند و کمپر هایی که به اقامت و سفر در کوهستان علاقه دارند بیشترین استفاده از آن را خواهند داشت. مثلا زمانی که از رشته کوههایی بلند دیدن و یا عبور می کنید، اقامت در قسمت های باد خیز کوهستانی با استفاده از چادر گنبدی ریسک بالاتری خواهد داشت. به این ترتیب و با استفاده از یک نمونه ژئودزیک می توانید با خیال راحت استراحت کرده و مطمئن باشید که چادر شما در برابر شرایط سخت آب وهوایی استقامت بیشتری از خود نشان داده و مطمئن تر خواهد بود.
علاوه بر دسته بندی چادر ها از نظر شکل ظاهری، دسته بندی دیگری نیز وجود دارد که در ایران بیشتر به چشم خورده و افراد بیشتری با آن آشنایی دارند. این دسته بندی بر اساس ساختار درونی چادر ها و ستون هایی است که وزن چادر را تحمل کرده و آن را سرپا نگاه می دارد. بر این اساس انواع چادر مسافرتی را به شرح زیر می توان دسته بندی نمود:
1. چادر مسافرتی فنری
2. چادر مسافرتی عصایی
3. چادر مسافرتی اتوماتیک
چادر مسافرتی فنری
در اسکلت این نوع از چادر ها از ستون های فلزی فنری استفاده شده است. چادر مسافرتی فنری یا پاپ آپ از جمله راحت ترین نوع چادر در هنگام نصب است. چرا که راه اندازی این محصول کار ساده ای است و فقط با باز کردن آن و به واسطه خاصیت فنرهای به کار رفته در آن، چادر خود به خود باز شده و آماده استفاده می شود. اما برای بستن این چادر ها باید طبق روش خاصی آن را تا بزنید تا فنر ها بر روی هم قرار گرفته و چادر جمع شود.
این نوع از چادر مسافرتی تقریبا راحت ترین و ارزان ترین نوع آن برای استفاده روزمره و سفرهای خانوادگی به مناطقی است که آب و هوای معتدلی داشته باشند. از مدل های کوچک 2 نفره گرفته تا بزرگترین اندازه های آن، چادر مسافرتی فنری به خاطر قیمت پایین از محبوبیت بسیار زیادی در بین افراد مختلف برخوردار هستند. به دلیل به کار بردن ستون های فنری در ساخت این محصول، وزن این چادر ها کمی سنگین تر از انواع دیگر بوده ولی با خودروی شخصی به راحتی قابل حمل هستند. مدل های فنری سالها است که در ایران رتبه یک فروش چادر مسافرتی را به خود اختصاص داده و استقبال بسیار زیادی از این نوع چادر در کشورمان وجود دارد.
چادر فنری برای اقامت در ساحل دریا، جنگل و شهرهای توریستی مناسب می باشد و توسط کمپانی های داخلی و خارجی تولید و عرضه می شود. البته بیشتر شرکت هایی که این نوع از چادر را تولید می کنند ایرانی هستند و تعداد کمی از کمپانی های خارجی نیز هنوز چند مدلی از این نوع را به فروش می رسانند. بیشتر این مدل با ظاهر چادر های گنبدی و تونلی ساخته می شود.
چادر مسافرتی عصایی
نوع دیگری از چادر ها که به سرعت در حال فراگیر تر شدن در ایران نیز هست چادر مسافرتی عصایی می باشد. این نوع چادر اولین و محبوب ترین انتخاب در اروپا و آمریکا به شمار رفته و برای کوهنوردی و کمپینگ نیز بسیار مناسب می باشد. اسکلت و ساختار این نوع از چادر ها از میله های فایبرگلاسی تشکیل شده است که به هم متصل شده و پوشش چادر را بر روی خود نگه می دارند. این میله ها از فنرهای فلزی بسیار سبک تر هستند و به همین دلیل وزن نهایی چادر را پایین تر می آورند. به این ترتیب اکثر کمپرها، کوهنوردان و ورزشکاران به این نوع از چادر علاقه بیشتری نشان می دهند چرا که سبک تر بوده و حمل و نقل آن بسیار راحت تر می باشد. مزیت دیگر این چادر ها نسبت به نمونه فنری آن است که معمولا کیفیت ساخت بالاتری داشته و توان تحمل بیشتری نسبت به شرایط مختلف آب و هوایی از خود نشان می دهند.
چادر مسافرتی عصایی با شکل های مختلفی نیز عرضه شده است. این چادر معمولا به صورت گنبدی یا ژئودزیک ساخته می شود، اما مدل های تونلی، خط الراسی و هرمی آن نیز موجود می باشد.
چادر مسافرتی اتوماتیک
آخرین نوع از این دسته بندی چادر مسافرتی اتوماتیک می باشد. اگر بخواهیم سیستم اتوماتیک به کار گرفته شده در این نوع چادر ها را به زبانی ساده بیان کنیم می توانیم آن را به سیستم مکانیکی موجود در یک چتر مقایسه کنیم. اسکلت به کار رفته در این چادر نیز از همان نوع عصایی می باشد با این تفاوت که دیگر نیازی به باز و بسته کردن عصاهای فایبرگلاسی وجود نخواهد داشت. تمامی عصاهای فایبرگلاسی موجود در این چادر به نحوی بر روی هم اسمبل شده اند که تنها با فشار یک قسمت از آن کل ساختار از هم باز شده و شکل نهایی چادر را به خود می گیرد. همچنین بعد از استفاده نیز نه تنها نیازی به جمع آوری محصول نیست، بلکه درست مثل یک چتر تنها با فشار یک دکمه و فشار به داخل، عصاهای فایبرگلاسی بر روی هم جمع شده و چادر را جمع می کنند.
به خاطر وجود اتصالات اضافی در ساختار اتوماتیک این محصول، وزن آن نسبت به مدل های عصایی کمی بالاتر می رود. با این وجود این نوع از چادر نیز طرفداران خاص خود را داشته و بسیار محبوب می باشد. دلیل محبوبیت آن نیز کاملا واضح است. تمامی مراحل نصب و سپس جمع آوری چادر در این مدل حذف شده و به صورت اتوماتیک انجام می شود. این قابلیت برای آن دسته از افرادی که حوصله و انرژی باز و بسته کردن چادر را ندارند بسیار کاربردی به نظر می رسد. مدل های اتوماتیک اغلب به صورت گنبدی ساخته می شوند و به سادگی می توان آن ها را با خودروی شخصی حمل و نقل کرد.
اغلب تولید کنندگان چادر مسافرتی چه در داخل و چه در خارج از کشور مدل های اتوماتیک هم تولید کرده اند. یکی از معتبرترین شرکت های داخلی تولید این محصولات شرکت فخر ایران یا همان FIT می باشد. چادر های تولید این شرکت نسبت به نمونه خارجی آن بسیار ارزان تر و به صرفه تر می باشند. در عین حال تولیدات این شرکت کیفیت ساخت مناسبی هم دارند. فخر ایران مدل های متنوعی از این محصول را در اختیار ایرانیان قرار داده است. چادر فنری و عصایی فخر ایران برای افرادی که توان مالی کافی برای خرید چادر خارجی را نداشته و یا می خواهند هزینه کمتری برای چادرشان بپردازند بهترین گزینه به شمار می رود.
اما سوال مهمی که برای بسیاری از افراد پیش می آید این است که کدام چادر مسافرتی از همه بهتر است؟
به جای چنین سوالی بهتر است از خود بپرسیم که کدام چادر مسافرتی برای من بهتر است؟ به این دلیل که انواع مختلف این وسیله برای رفع نیازهایی متفاوت ساخته شده اند و هرکدام خصوصیات متمایز کننده ای نسبت به بقیه مدل ها داشته و امکانات خاصی را ارائه می دهند. پس می توان گفت که برای فهمیدن اینکه کدام چادر برای شما مناسب تر است ابتدا باید به چند سوال دیگر پاسخ دهید. میزان بودجه شما، جایی که می خواهید از چادر استفاده کنید، تعداد نفراتی که قرار است در چادر اقامت کنند و دمای نسبی منطقه ای که قصد سفر به آن را دارید همه و همه فاکتورهایی هستند که در انتخاب نهایی شما نقش پر رنگی خواهند داشت. به این ترتیب ابتدا باید معین کنید که چند نفر به طور همزمان قصد اقامت در چادر را دارند. جواب به همین سوال انتخاب شما را محدود تر کرده و کار را کمی راحت تر می کند. دمای نسبی محل مورد نظر شما نقشی تعیین کننده در انتخاب شما خواهد داشت. برای مثال اگر قصد سفر به دماوند و یا ارتفاعات پوشیده از برف کوهستانی را داشته باشید قاعدتا باید یک چادر مسافرتی عصایی را انتخاب کنید تا علاوه بر وزن سبک تر آن و راحتی در جا به جایی، مقاومت خوبی نیز در برابر باد و طوفان های احتمالی داشته باشد. اما اگر قصد شما گذراندن تعطیلات نوروزی در مناطقی خوش آب و هوا همراه با تمام اعضای خانواده خود باشد، انتخاب شما به کلی متفاوت خواهد بود و به سمت یک چادر فنری با سایز بزرگ تمایل خواهد داشت. علاوه بر تمامی این ها، حرف نهایی را در انتخاب چادر مسافرتی مناسب بودجه ای که برای آن در نظر دارید خواهد زد. تقریبا در هر رِنج قیمت گزینه هایی برای انتخاب خواهید داشت تا از بین آن ها بهترین مورد را برای خود انتخاب کنید.
نمونه های مختلف چادر فارغ از نوع ساختار و شکل ظاهری آن ها، امکانات متفاوتی را نیز در اختیار خریداران قرار می دهند. در طراحی هر کدام از این محصولات بنا به مورد استفاده از آن قابلیت هایی تعریف شده است که می تواند به شما در جهت داشتن اقامتی ایده آل تر کمک کرده و تجربه سفر شما را خوشایند تر سازند. از جمله امکاناتی که در یک چادر مسافرتی می تواند وجود داشته باشد شامل موار زیر می شود. البته این موارد در همه چادر ها وجود ندارند و هر کدام با توجه به طراحی و مورد مصرف آن می تواند یک یا چند مورد از این امکانات را در اختیار شما قرار دهند.
• پارچه ضد آب یا مقاوم در برابر آب
در بسیاری از مدل ها پارچه به کار رفته در ساخت چادر از پارچه های کاملا ضد آب و یا مقاوم در برابر آب ساخته می شوند. به این ترتیب این چادر ها از شما در برابر نفوذ آب به داخل محافظت کرده و گزینه ای مناسب برای استفاده در جاهایی است که احتمال بارش باران وجود خواهد داشت. برخی مدل ها هم هستند که از پارچه های مقاوم در برابر آب استفاده می کنند. این نوع پارچه ها به صورت صد در صدی ضد آب نیستند اما تا حد خوبی در برابر آب از خود قاومت نشان می دهند. در هر دو نوع از این چادر ها سعی شده است تا در حد امکان کلیه درزهای چادر در محل دوخت و یا در قسمت ورودی ها کاملا عایق بندی شده و از این قسمت ها نیز آبی به داخل نفوذ نکند.
• مقاومت پارچه چادر در برابر آتش
برخی پارچه ها علاوه بر داشتن مقاومت خوب در برابر آب، در برابر آتش نیز تا حدی مقاوم هستند. البته این به آن معنا نیست که پارچه این محصولات آتش نخواهند گرفت اما مواد به کار رفته در داخل این پارچه ها باعث می شود تا در موارد غیرمترقبه فرصت کافی برای مهار آتش را داشته باشید و پارچه چادر به سرعت طعمه حریق نشود.
• تور پشه بند
بسیاری از انواع این محصولات مجهز به توری پشه بند در قسمت درب و پنجره چادر می باشند. این توری ها به منظور جلوگیری از ورود حشرات طراحی شده اند و در صورتی که به آن نیاز نداشته باشید قابلیت جمع شدن نیز دارند. تور پشه بند امکانی کاملا کاربردی بوده و می تواند در راحتی شما هنگامی که در حال استفاده از چادر هستید نقش پر رنگی را بازی کند.
• میخ و طناب
تقریبا در بیشتر مدل های چادر مخصوصا در مدل هایی با ساختار عصایی، چندین میخ و طناب برای استحکام و ثبات بیشتر آن در نظر گرفته شده است. استفاده از میخ و طناب مخصوص در این محصولات هم موجب آن می شود که چادر به بهترین شکل خود باز شده و بیشترین فضای ممکن را در اختیارمان بگذارد و هم می تواند ثبات آن در برابر باد و طوفان را تضمین کند. به این ترتیب خواهید توانست با خیالی راحت در شرایط نا مناسب جوی نیز در چادر اقامت داشته و نگران تکان خوردن یا خراب شدن چادر خود نباشید.
• پوش دوم
پوش دوم به پوششی می گویند که معمولا بر روی سقف یا کل بدنه یک چادر کشیده می شود و با آن یک لایه محافظتی جدید در برابر آب و نور ایجاد می کند. پوش دوم می تواند برای چادرهایی که ضد آب نیستند بسیار کاربردی باشد و از آن ها در برابر بارش باران محافظت کند. همچنین این پوشش را می توانید در ساعاتی از روز که خورشید به طور مستقیم بر شما می تابد مورد استفاده قرار داده و کمی سایه ایجاد کنید. پوش دوم همچنین موجب می شود تا پارچه اصلی چادر دیرتر دچار پوسیدگی و خرابی شده و عمر طولانی تری داشته باشد.
• زیر انداز
زیرانداز هم وسیله ای دیگر از وسایل جانبی چادر است که به همراه برخی مدل ها وجود دارد. اگر چادر شما زیرانداز مخصوص به خود را نداشت نگران نباشید چرا که می توانید این وسیله را به صورت جداگانه خریداری کرده و از آن استفاده کنید. زیر انداز چادر در اغلب موارد از پارچه ای ضد آب ساخته شده است که مقاومت خوبی نیز در برابر ساییدگی دارد. این زیر انداز ها به شما کمک می کند که علاوه بر حفظ بیشتر پارچه کف چادر، از بابت ورود آب یا نم طبیعی زمین به داخل نیز جلوگیری کرده و یک سطح کاملا خشک برای خوابیدن و یا نشستن در اختیار داشته باشید.
• جیب نگهداری وسایل اضافی
برخی از چادر ها که اندازه بزرگ تری دارند در طراحی داخلی خود از جیب داخلی یا قسمت هایی برای نگهداری وسایل اضافه استفاده کرده اند. این جیب ها برای قرار دادن خرده وسایل سفر شما به کار می روند و می توانید از آن ها برای نگهداری گوشی، غذا و دیگر وسایل کوچک تر خود استفاده کنید.
• محافظت در برابر اشعه یو وی خورشید
پارچه هایی که در ساخت چادر مورد استفاده قرار می گیرند بسیار متنوع هستند. برخی از این پارچه ها در برابر اشعه یو وی مقاوم هستند به این معنا که وقتی تابش شدید خورشید وجود دارد نه تنها شما را خنک نگه می دارد بلکه تاثیرات منفی و خطرناک تابش مستقیم بر پوست را به حداقل می رساند.
• پنجره های جانبی
در اکثر چادرها حداقل یک پنجره به صورت پیش فرض وجود دارد اما برخی از چادر ها در طراحی خود پا را فراتر گذاشته و با تعبیه پنجره های بیشتر، چشم اندازی بزرگ تر و کامل تر را در اختیارتان قرار خواهند داد. به این ترتیب زمانی که در داخل چادر در حال استراحت هستید می توانید بدون خارج شدن از چادر اطراف خود را کامل تر دیده و از مناظر طبیعی لذت ببرید.
• اتاق اضافه
چادر های اتاق دار به مدل هایی می گویند که علاوه بر قسمت اصلی داخل چادر که به منظور استراحت افراد طراحی شده است، در طراحی آن یک قسمت اضافه در نظر گرفته شده است که به راحتی از قسمت اصلی قابل تشخیص بوده و معمولا کف نیز ندارد. این محفظه جداگانه برای قرار دادن کیف و بار اضافی شما طراحی شده است و دارای سقف است تا از بارش باران نیز در امان باشد. به این ترتیب تمام فضای اصلی چادر برای استراحت شما استفاده خواهد شد و مجبور نیستید بار و بندیل اضافی خود را درست در جایی که قرار است بخوابید قرار دهید و یا اینکه آن را بیرون از چادر بگذارید.
ترکیب یک چادر مسافرتی با یک کیسه خواب می تواند اقامت شما را بسیار لذت بخش تر کرده و استراحتی کامل را برایتان در پی داشته باشد.
چادر مسافرتی همواره از مهمترین وسایل یک سفر به شمار رفته و کاملا ضروری به نظر می رسد. این وسیله از گران ترین اقلام در بین وسایل سفری نیز هست و احتمالا پول بیشتری باید برای آن بپردازید. اما با داشتن انتخابی صحیح و خرید محصولی با دوام می توانید تا مدت ها از آن استفاده کرده و بخش بزرگی از هزینه های اقامتی خود را کاهش دهید. این کار در بلند مدت به نفع جیب شما خواهد بود و پول کمتری را از دست خواهید داد.
|